Ordförande har ordet

Välkommen till scouterna!

Höstterminen i Scoutkåren Göta Lejon har precis börjat. Några av er som får det här brevet är helt nya scouter medan andra varit med ett eller flera år. Oavsett vilket så hoppas jag att sommaren varit skön.

Den allra mesta scoutverksamheten sker under terminerna men under sommaren har kårens scouter varit mer aktiva än på många år. I början av juni arrangerade kåren backklättring på Picknickfestivalen. Många kom för att klättra och det nya rekordet är hela 40 backar. Spårar-, upptäckar- och äventyrarscouter var i början av lovet på Hultsfred scoutfestival. Det var en rolig vecka med växlande väder, upptåg och äventyr. Lägrets festivaldag kröntes av en konsert med Panetoz. Ett par veckor senare åkte några utmanare och blivande utmanare till scoutön Vässarö och lägret Boomerang. Och bara några dagar senare, i början av augusti, reste utmanarscouterna till de jämtländska fjällen för att vandra tillsammans.

Som kårordförande gläder det mig väldigt att vi tillsammans varit så aktiva under sommaren! Nu börjar ett nytt scoutår som jag hoppas att vi tillsammans kan göra minst lika roligt. Sommaren 2017 kommer det att ordnas ett stort läger för alla scouter i Sverige – en jamboree med över 20 000 deltagare. Vi vet redan nu att avgiften för lägret kommer att bli högre än vad vi är vana vid. I medlemsavgiften som är 190 kr per termin ingår inga läger, utan för dem betalar de som deltar en avgift som täcker mat, programmaterial och resor. Våra helgläger (som vi kallar för piffar) kostar vanligen mellan 200 och 400 kr. Nästa års sommarläger kommer att kosta cirka 4 000 kr för hela lägertiden och mindre för spårarscouterna som deltar en kortare tid.

För att ge så många som möjligt möjlighet att åka med kommer kåren under det kommande året att samla in pengar på olika sätt. De pengar som samlas in kommer att läggas undan för att subventionera lägeravgifter under 2017.

Vi har beslutat att avdelningarna ska erbjuda scouterna att delta i julförsäljningen. Då får man en lista med vad som finns att sälja; scouternas ljus, almanackor, julkalendrar med mera som man sedan kan gå till grannar, vänner och bekanta med.

För att försäljningen av julvaror ska gå så smidigt som möjligt ber vi att en förälder per avdelning engagerar sig som samordnare för scouterna på den avdelningen och deras försäljning. Det innebär att informera och stötta scouterna i deras försäljning och sammanställa inkomna beställningar så att kåren kan göra sin beställning till Scoutshopen. På scoutshop.se finns mer information om hur försäljningen går till. Du som är förälder och är intresserad av att samordna eller vill veta mer om vad det innebär kan höra av dig till mig eller till ditt barns ledare. Jag vill trycka på vikten av att en förälder per avdelning engagerar sig.

Kåren kommer också att sälja Enjoyhäften. Denna försäljning administreras av kårstyrelsen. Ni som brukar köpa Enjoyhäften får gärna beställa dem av oss. Scouterna kommer att få en instruktion att dela ut/sätta upp/lägga på fikarumsbord på föräldrarnas arbetsplatser. Lägg din beställning på http://enjoy.gotalejon.org

I början av september bjöd vi in till en arbetsdag på friluftsanläggningen Trollsjönäs. Jag vill rikta ett stort tack till alla dem som kom för att hjälpas åt med att hålla stugor och marker i ordning. Vi kommer att bjuda in till fler arbetsdagar då det finns nya möjligheter att lära känna anläggningen och att hjälpa till.

Under vintern kommer ett större projekt som innebär renovering av köket i storstugan att dras igång. Då kommer det att finnas möjlighet att hjälpa till med rivning, montering, målning, rördragning och golvläggning eller vad man nu vill eller är bra på. Med anledning av den investering det innebär kommer kåren att hålla ett extra årsmöte, en extra kårstämma, den 13 oktober kl. 19. Då är alla kårens medlemmar välkomna, se separat inbjudan.

Lördag 1 oktober anordnas den klassiska GÖK-tävlingen i Bohus. Då träffas scouter i alla åldrar för att visa sina färdigheter och lära känna nya vänner. Det är en möjlighet för både scouter och föräldrar att lära sig mer om vår verksamhet under en dag i naturen. Ta tillfället att komma med!

Jag vill avsluta med att önska alla scouter i kåren, stora som små och nya som gamla, en härlig hösttermin.

Med scouthälsningar

Erik Bäck

Kårordförande