IMG_20220802_054205

Bli Ledare

Välkommen till världens roligaste uppdrag!

Ledaren är den viktigaste komponenten i scoutkåren. Utan ledare så kan inte kåren stödja avdelningar och därmed kan vi inte ge barn och unga möjligheten att träffa nya vänner, uppleva äventyr i naturen, eller utveckla sig själva. Därför välkomnar vi dig som vill bidra till Scouternas arbete genom att bli ledare eller annan stöd.

Vi lär genom att göra – vi kallar det learning by doing. Att vara scoutledare handlar främst om att göra scoutverksamhet tillsammans med scouterna i din grupp. Att ge unga möjlighet att utvecklas och växa är viktigare än att genomföra en aktivitet korrekt.

Som ledare hoppas vi att du får utveckla ditt ledarskap och ha roligt i processen. Vi vill att du ska känna dig välkommen och stöttad. Vi ser fram emot att uppleva äventyr och ha roligt tillsammans.

 

Man kan bidra på flera sätt med det man är bra på, eller känner att man vill bli bättre på;

  • Hjälpa till på avdelningar under möten eller läger.
  • Planering och genomförande av större läger för hela kåren.
  • Utbildningar (första hjälpen, skog och mark etc.)
  • Kåradministration, ekonomi, styrelsearbete.
  • Löpande fastighetsunderhåll (måleri, snickeri, fasadtvätt etc.)
  • Fastighetsutveckling.

Ett ideellt engagemang i en ungdomsorganisation är en god samhällsinsats och en bra erfarenhet. Framförallt är det väldigt roligt!

Vill du bli ledare eller på annat sätt engagera dig i kåren, fyll i en medlemsansökan på samt kontakta kårordförande, Erik Bäck, ordforande@gotalejon.org (så att vi inte missar din ansökan).

Utbildningar

Vi förväntar oss inte att alla ska kunna allt och ingen kan vara bäst från början. Vi hjälper varandra och ger möjlighet att lära genom att göra. För dig som är sugen på att utvecklas som ledare erbjuder Scouternas folkhögskola utbildningar regionalt bland annat inom friluftsliv, grundkurs i att leda scouting och en rad ledarskapsutbildningar på olika nivåer.

Läs om Scouternas ledarutbildningar på scouternasfolkhogskola.se under Ledarskapsön och kurskatalogten.

Trygga möten

Trygga möten är Scouternas enda obligatoriska ledarutbildning som alla scoutledare går minst vart tredje år. Utbildningen finns som webbkurs att göra på egen hand. Detta gör vi för att vi vill att alla barn ska få vara trygga på sin fritid. Trygga möten handlar om sådant som att vara en schysst kompis deltagare emellan och att ledare har kunskap och mod att agera om något händer. Du får mer information om detta under din introduktion.  Läs om Trygga möten på tryggamoten.scout.se.

Registerutdrag

I enlighet med Scouternas policy är det att krav att alla som engagerar sig i vår kår kan visa upp ett registerutdrag. Mer information om hur du går tillväga rent praktiskt kommer efter att du fyllt i din ansökan och vi återkopplat till dig. Du kan redan nu beställa ett utdrag här.